Sałatka makaronowa z kurczakiem i warzywami

Ta sałatka makaronowa to prawdziwa bomba kolorów i smaków – delikatny makaron orzo, soczysty kurczak i chrupiące warzywa połączone kremowym majonezem tworzą danie, które świetnie sprawdzi się na każdą okazję.

Składniki

  • 200 g makaronu orzo
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 ogórek zielony
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • pęczek koperku
  • 3–4 łyżki majonezu

Wykonanie

Makaron orzo gotuję w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedzam i studzę.


Pierś z kurczaka kroję w kostkę, przyprawiam solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Smażę na oleju na złoty kolor. Odstawiam do wystudzenia.


Ogórka i papryki kroję w drobną kostkę. Koperek siekam.


W dużej misce łączę makaron, kurczaka i warzywa. Dodaję majonez, doprawiam solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszam.


Przed podaniem posypuję świeżym koperkiem. Sałatkę można podać od razu lub schłodzić w lodówce, by smaki się przegryzły.


Wskazówki

Sałatkę możesz przechowywać w lodówce do 2 dni – idealna także jako lunchbox do pracy.

Kurczaka możesz zamienić na indyka lub podsmażonego łososia, a nawet na ciecierzycę – w wersji wege.

Jeśli chcesz lżejszą wersję sałatki, wymieszaj majonez pół na pół z jogurtem naturalnym.

Świetnym dodatkiem będą też kukurydza, groszek albo oliwki.

Najlepiej smakuje po godzinie w lodówce, gdy składniki „przejdą” sobą nawzajem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *