Puszyste placuszki bananowe

Placuszki bananowe są mięciutkie i delikatne, a dzięki bananom mają naturalną słodycz i piękny aromat. To idealna propozycja na leniwe weekendowe śniadanie lub zdrowy deser dla całej rodziny.

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie


Banany obieram i rozgniatam widelcem na gładką masę w misce.


Do bananów dodaję jajka, maślankę, sól i cynamon – mieszam do połączenia. Następnie wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam łyżką tylko do momentu, aż składniki się połączą (ciasto powinno być gęste, ale nie za sztywne).


Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju nakładam łyżką porcje ciasta, formując placuszki. Smażę na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.


Gotowe placuszki posypuję cukrem pudrem i podaję na ciepło – świetnie smakują także z jogurtem naturalnym, miodem lub świeżymi owocami.


Wskazówki

Najsmaczniejsze są świeże, ale można je też odgrzać następnego dnia w piekarniku lub mikrofalówce.

Im bardziej dojrzałe banany, tym słodsze i bardziej aromatyczne placuszki.

Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, możesz dodać odrobinę więcej maślanki.

Placuszki najlepiej smażyć na średnim ogniu, żeby nie przypaliły się z zewnątrz, a w środku były dobrze upieczone.

Do ciasta możesz dodać garść posiekanej czekolady, orzechów lub jagód – dla urozmaicenia smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *