Szarlotka

Szarlotka jest idealnie krucha, pachnąca cynamonem i pełna soczystych jabłek. To ciasto, które smakuje zarówno na ciepło, podane z gałką lodów waniliowych, jak i na zimno – np. posypane cukrem pudrem.

Składniki

Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła (100 g)
  • 1/2 kostki smalcu (100 g)
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany

Masa jabłkowa:

  • 2 kg jabłek szare renety
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki cukru (lub według smaku i słodkości jabłek)

Wykonanie


Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję masło, smalec i siekam nożem, aż powstanie kruszonka. Wbijam jajko, dodaję cukier puder, cukier waniliowy i śmietanę. Zagniatam szybko gładkie ciasto.
Dzielę je na dwie części. Zawijam w folię i wkładam do lodówki na 30 minut.



Jabłka obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach i odciskam nadmiar soku. Mieszam z cukrem i cynamonem.
Większą część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę (ok. 25 × 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakuwam widelcem i podpiekam 15 minut w temperaturze 180 stopni.


Rozkładam przygotowane jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkowuje i wykładam na wierzch. Nakuwam widelcem i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.


Piekę w 180°C (góra–dół) przez ok. 45–50 minut, aż wierzch będzie złocisty. Po wystudzeniu posypuje cukrem pudrem.


Wskazówki

Najlepiej kroi się po całkowitym wystudzeniu, ale na ciepło smakuje najbardziej obłędnie.

Smalec sprawia, że ciasto jest wyjątkowo kruche – nie rezygnuj z niego!

Jeśli jabłka są bardzo soczyste, możesz je lekko poddusić na patelni, aby odparować nadmiar soku. Dzięki temu spód nie rozmięknie.

Do jabłek możesz dodać garść rodzynek, orzechów włoskich albo kilka kropli soku z cytryny, by podbić smak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *