Kotleciki szu szu z kokosem

Kotleciki szu szu z kokosem są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Kokos w panierce nadaje im lekko egzotycznego smaku i pięknej, złocistej skórki. To świetna alternatywa dla klasycznych nuggetsów – smakują dzieciom i dorosłym, a na imprezie robią furorę.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Wykonanie

Piersi z kurczaka myję, osuszam i kroję w dowolnej wielkości.


Do miski wrzucam mięso, dodaję jajka, mąkę ziemniaczaną, wiórki kokosowe i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszam – powstaje gęsta masa kotlecikowa.


Na patelni rozgrzewam olej. Kawałki kurczaka wykładam na patelnie . Smażę na średnim ogniu z obu stron, aż będą złociste i chrupiące.



Wskazówki

Świetnie komponują się z ryżem, frytkami, ziemniakami albo lekką surówką z kapusty pekińskiej.

Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj jeszcze łyżkę mąki ziemniaczanej lub odrobinę bułki tartej.

Kotleciki możesz również upiec w piekarniku (200°C, ok. 20 minut) lub w air fryerze – będą lżejsze.

Najlepiej smakują z dipem czosnkowym, jogurtowym albo ostrym sosem chili.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *