Surówka z marchewki, jabłka i selera

Ta surówka to idealny dodatek do obiadu – szczególnie do mięs pieczonych i kotletów. Jest chrupiąca, lekka i orzeźwiająca dzięki jabłku, a seler nadaje jej charakterystycznego aromatu. Kremowy sos z majonezu i jogurtu łączy wszystkie składniki, a koperek podkreśla świeżość.

Składniki

  • 5 marchewki
  • 3 jabłka (najlepiej kwaśne, np. antonówka lub szara reneta)
  • 2 selery
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku

Wykonanie


Marchewkę i selera obieram, ścieram na tarce o drobnych oczkach. Jabłko obieram i również ścieram.


W miseczce mieszam majonez z jogurtem, doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem.


Do miski z warzywami i jabłkiem dodaję sos, całość dokładnie mieszam.


Na wierzchu posypuję świeżym koperkiem i podaję od razu lub po krótkim schłodzeniu w lodówce.


Wskazówki

  • Jeśli lubisz wyrazistszy smak, dodaj 1 łyżeczkę soku z cytryny – zapobiegnie też ciemnieniu jabłka.
  • Sos możesz przygotować w lżejszej wersji: z samym jogurtem i odrobiną musztardy.
  • Surówka najlepiej smakuje świeża, ale można ją przygotować godzinę wcześniej i schłodzić w lodówce.
  • Zamiast koperku możesz dodać natkę pietruszki – też świetnie się komponuje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *