Sałatka z serem halloumi

To lekka, kolorowa i pełna smaku sałatka. Świeże warzywa i szpinak tworzą zdrową bazę, grillowane halloumi nadają charakteru, a prażony słonecznik zapewnia chrupkość i ciekawy aromat. Całość spaja delikatnie słodko-kwaskowy sos miodowo-musztardowy.

Składniki

  • 1 opakowanie sera halloumi (ok. 200 g)
  • garść świeżego szpinaku baby
  • 10–12 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 4 łyżki kukurydzy (z puszki lub ugotowanej)
  • 2 łyżki prażonych nasion słonecznika

Sos miodowo-musztardowy

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu

Wykonanie

Ser halloumi – kroję w plastry, smażę na suchej patelni grillowej do zrumienienia.


Warzywa – myję i kroję: szpinak zostawiam w całości, pomidorki na połówki, ogórka w półplasterki, kukurydzę odsączam.


Sos – mieszam oliwę, musztardę, miód, sok z cytryny, doprawiam solą i pieprzem.


Prażony słonecznik – na suchej patelni prażę pestki słonecznika, aż lekko się zezłocą i zaczną pachnieć orzechowo.


Składanie sałatki – na talerzu układam szpinak, pomidorki, ogórka i kukurydzę. Dodaję plastry halloumi, polewam sosem i posypuję prażonym słonecznikiem.


Wskazówki

Najlepiej smakuje na ciepło, tuż po usmażeniu halloumi.

Słonecznik praż zawsze na suchej patelni – szybko się rumieni, więc pilnuj, żeby się nie przypalił.

Jeśli chcesz, możesz dodać inne pestki: dynię, sezam lub orzechy włoskie.

Do sałatki świetnie pasuje także odrobina świeżej mięty – odświeży smak.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *