Jabłka do słoików na szarlotkę


Domowe jabłka w słoikach to must-have w każdej spiżarni. Wystarczy tylko zetrzeć antonówki, zasypać cukrem i zamknąć w słoikach. Dzięki temu zimą można w kilka chwil przygotować pyszną szarlotkę, racuchy czy naleśniki z jabłkami.

To bardzo prosty i szybki sposób na zachowanie smaku lata na dłużej.

Składniki

  • 5 kg jabłek antonówek
  • 3 szklanki cukru

Wykonanie



Jabłka myję, obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne i ścieram na tarce o grubych oczkach.



Do startych jabłek wsypuję cukier i dokładnie mieszam. Odstawiam na kilka minut, aby puściły sok.



Gotowe jabłka przekładam do wyparzonych słoików, wypełniając je prawie pod sam brzeg. Mocno zakręcam.



Słoiki wkładam do dużego garnka wyłożonego ściereczką, zalewam gorącą wodą do 3/4 wysokości słoików i gotuję przez 25 minut od momentu zagotowania.



Wskazówki

  • Gotowe słoiki najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu – spokojnie wytrzymają całą zimę.
  • Jeśli jabłka są bardzo kwaśne, możesz dodać jeszcze 1/2 szklanki cukru.
  • Jeśli planujesz używać jabłek tylko do szarlotki, możesz dodać od razu trochę cynamonu – wtedy będą już gotowe „jabłka szarlotkowe”.
  • Do naleśników czy racuchów lepiej sprawdzą się same jabłka z cukrem, a przyprawy dodać później.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *