To mięciutkie, pachnące kakaowe muffinki, w których kryją się kawałki słodkich gruszek i czekolady. Dzięki dodatkowi oleju i maślanki (lub mleka) ciasto jest wilgotne, nie wysycha nawet następnego dnia. To idealne babeczki na deser do kawy, słodką przekąskę do pracy czy szkoły, a także szybki wypiek na spotkania z rodziną.
Składniki
- 2 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (ok. 16 g)
- 3 łyżki kakao
- ¾ szklanki oleju roślinnego
- ¾ szklanki maślanki lub mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 450–500)
- 100 g czekolady mlecznej lub z orzechami
- 3 małe gruszki
- cukier puder do posypania
Wykonanie
Czekoladę posiekaj ostrym nożem na małe kawałeczki. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w niedużą kostkę – dzięki temu równomiernie rozłożą się w cieście.
Do dużej miski wbij jajka, dodaj cukier oraz cukier waniliowy. Ubijaj kilka minut mikserem na jasną, puszystą masę.
Do ubitych jajek wlej olej oraz maślankę (lub mleko) i dokładnie wymieszaj, aż masa stanie się jednolita.
W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
Suche składniki dodawaj partiami do masy jajecznej, mieszając łyżką lub szpatułką – tylko do połączenia. Ciasto powinno być gęste, ale nie suche.

Na koniec dodaj pokrojone gruszki oraz posiekaną czekoladę. Wymieszaj delikatnie, żeby składniki równomiernie się rozłożyły.
Formę na muffinki wyłóż papilotkami i napełniaj je ciastem do ok. ¾ wysokości.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra–dół, bez termoobiegu) i piecz ok. 25 minut. Sprawdź patyczkiem – jeśli jest suchy, muffinki są gotowe.

Wyjmij babeczki z piekarnika i odstaw do przestudzenia na kratkę. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
