Jednogarnkowa potrawka z kurczaka z makaronem i pomidorami

To danie to idealne rozwiązanie na szybki, sycący obiad dla całej rodziny. Wszystko przygotowujesz w jednym naczyniu – bez zbędnego brudzenia wielu garnków i patelni. Kurczak, pieczarki, świeże i suszone pomidory oraz makaron gotują się razem w aromatycznym sosie pomidorowym. Dzięki temu makaron przechodzi smakiem sosu i przypraw, a całość jest gęsta, kremowa i pełna aromatu. Świetnie smakuje od razu po przygotowaniu, ale można też zapakować w pudełko i zabrać do pracy czy szkoły.

Składniki

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 filety z kurczaka (ok. 400 g)
  • 6–7 pieczarek
  • 3 świeże, dojrzałe pomidory
  • 5–6 suszonych pomidorów z zalewy
  • duża garść fasolki szparagowej
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 3–4 łyżki oliwy lub oleju (najlepiej oliwy z zalewy suszonych pomidorów)
  • 200 g makaronu penne

Przyprawy:

  • przyprawa do kurczaka (ok. 1 łyżeczki)
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

Do podania:

  • pęczek świeżej pietruszki

Wykonanie

Na dużej, głębokiej patelni lub woku rozgrzej oliwę. Wrzuć drobno pokrojoną cebulę i podsmaż przez 2–3 minuty, aż się zeszkli. Dodaj pokrojone w kostkę filety z kurczaka i smaż, aż lekko się zrumienią. Dorzuć pokrojone w plasterki pieczarki oraz posiekane suszone pomidory. Całość wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę, aby smaki się połączyły.

Do podsmażonego mięsa dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę świeże pomidory i fasolkę szparagową. Smaż razem przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

Dopraw całość przyprawą do kurczaka, słodką papryką, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Wlej szklankę bulionu lub wody, dodaj passatę pomidorową i wsyp makaron penne. Całość dobrze wymieszaj. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut, aż makaron będzie miękki, a sos gęsty i aromatyczny. Jeśli płyn zbyt szybko odparuje, możesz w trakcie dolać odrobinę gorącej wody lub bulionu.

Przed podaniem posyp potrawkę posiekaną natką pietruszki. Serwuj prosto z patelni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *