Sałatka z pomidorów

Ta sałatka to kwintesencja prostoty i świeżości. Soczyste pomidory lima świetnie komponują się z wyrazistą czerwoną cebulą i aromatycznym czosnkiem. Całość podkręca klasyczny włoski akcent – oregano – który nadaje potrawie śródziemnomorskiego charakteru.

Składniki

  • 6 pomidorów lima
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
  • Natka pietruszki

Wykonanie

Pomidory umyj i pokrój w ósemki.

Cebule obierz i pokrój w drobne piórka.

Pomidory ułóż na talerzu lub półmisku posyp pokrojoną cebulą.

Do miseczki przełóż przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, oliwę, ocet, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Polej cebule i pomidory.

Natkę pietruszki drobno posiekaj, posyp wierzch sałatki. Sałatkę podawaj zaraz po przygotowaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *