Omlet z cukinią i serkiem wiejskim

Jeśli szukasz pomysłu na lekkie, a jednocześnie sycące śniadanie, omlet z cukinią i serkiem wiejskim będzie strzałem w dziesiątkę. To danie łączy w sobie puszystą strukturę jajek, delikatność cukinii oraz kremową konsystencję serka wiejskiego. Dzięki temu jest nie tylko pyszne, ale też bogate w białko i pełne wartości odżywczych.

Składniki

  • 1 mała cukinia
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g serka wiejskiego
  • Natka pietruszki
  • Szczypiorek
  • Sól i pieprz ( wg uznania)
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • Olej

Wykonanie

Cukinie obierz, usuń pestki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, lekko posól i odstaw na chwilę.

Jajka roztrzep widelcem dodaj serek wiejski, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj, dodaj przyprawy oraz pokrojoną natką pietruszki i szczypiorek.

Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodaj odciśniętą cukinie. Wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej, wlej ciasto i smaż pod przykryciem około 5 minut, następnie przewróć na drugą stronę i smaż na złoty kolor. Podaj z ulubionymi dodatkami. Np. ketchupem, jogurtem czy ulubionymi warzywami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *