Ciasto cytrynowe z cukinią

To ciasto to idealne połączenie słodyczy i orzeźwiającej nuty cytryny. Dodatek startej cukinii sprawia, że wypiek staje się niezwykle wilgotny i delikatny, a przy tym długo zachowuje świeżość. Co ważne – warzywo jest w cieście zupełnie niewyczuwalne, dzięki czemu zaskoczysz nim nawet tych, którzy twierdzą, że „nie lubią cukinii”.

Składniki

  • 1 młoda cukinia
  • Szczypta soli
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki kefiru
  • Sok z cytryny
  • Otarta skórka z cytryny
  • Cukier puder do posypania

Wykonanie

Młodą cukinie umyj, nie musisz jej obierać. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posyp solą i odstaw.

Jajka ubij na puszystą masę z cukrem, dodaj olej, kefir, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.

Na koniec dodaj sok i skórkę z cytryny oraz odciśniętą cukinie. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto. Piecz ok 45 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 st.

Po upieczeniu i wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *